Verven van leder
De belangrijkste werkzaamheden van een leerreparatie bedrijf is wel het kunnen verven / spuiten van leer en het kunnen repareren van scheuren en barsten. Om deze werkzaamheden makkelijker te maken zijn er een aantal nieuwe producten ontwikkeld:
 
Softclean / prepclean


U kent de Reiniger Mild en Reiniger Sterk als uitstekende reinigers voor gepigmenteerd leer. Het nadeel van deze beide reinigers is de “terugvettende” werking, waardoor het noodzakelijk is om na de reiniging een 2e stap te zetten met een ontvetter. Er lag dus de vraag naar een zelfde soort reiniger, maar dan zonder de terugvettende eigenschap. De Soft Clean is een zeer goede reiniger geworden met een optimale PH-waarde, welke geen terugvettende eigenschappen heeft. Weliswaar blijft het raadzaam, zeker bij autoleer, waar wellicht siliconenspray en wat niet al op gebruikt is, om met een reinigingsbenzine of IPA te ontvetten, om zo optimale hechting van de verf te garanderen.

Reiniger Mild en Sterk blijven in het programma: het zijn optimale producten voor leeronderhoud want de terugvettende werking is alleen maar een voordeel voor de verzorging van leer.
 
Grondering / primer


Sedert 5 jaar is er de laatste generatie grondering, welke de hechting van verf op open en gepigmenteerd gladleder aanzienlijk heeft verbeterd. Tot nog toe was er ook nog een Grondering Plus in het programma, een concentraat voor extreem poreuze ondergronden.
Met de introductie van de nieuwe Grondering vervalt de noodzaak voor de Plus-variant. Het enige waar u op moet letten is de dosering: gepigmenteerd glad leder heeft maar een heel klein beetje grondering nodig, totdat het iets kleverig wordt (niet nat maken).
Zie ook de nieuwe Instructie voor leer spuiten.
 
Leerverf


Sinds meer dan 10 jaar kent u Dekverf en Semi-anilineverf. Het verschil zat hem in de samenstelling van de bindmiddelen. Zoals in de inleiding geschetst is er nogal wat veranderd in de productie van auto- en meubelleer.

De nieuwe lederverf heeft geen onderscheid meer in leersoorten. In combinatie met de nieuwe Top Coat en Vernetzer (cross linker) IC2 beschikt u met Lederverf over een universele leerverf, die over het hele bereik toegepast kan worden en een zachte “grip” achterlaat. De “stuurmiddelen” Soft Slip, Wachs Slip en Mattering voor in de Top Coat blijven beschikbaar voor die gevallen waar extra bijsturing nodig is. Ook gemakkelijker wordt het doordat de toevoeging van GLO2 (was 10% bijmengen) in de lederverf weggevallen. Dit werd in het verleden gedaan om de droging te beïnvloeden en de hechting te verbeteren. Dat is niet meer nodig in de nieuwe combinatie Lederverf/TopCoat/IC2 vernetzer. Zo spaart u tijd en kosten, en het milieu.
 
Als nieuwe kleur komt Karamel er bij, een bruintint waardoor het aanmaken van diverse bruintinten eenvoudiger wordt. Deze komt in plaats van Maroon. Maroon kunt u desgewenst zelf maken: 51% roodbruin, 26% bordeaux, 15% violet, 5% dengroen en 3% oker.
 
Top Coat


Top Coat bepaalt de mate van duurzaamheid en gevoeligheid van een leer renovatie. De hoogste wens is dan ook een renovatie te kunnen maken die zo dicht mogelijk bij het origineel ligt.
De nieuwe generatie Top Coat en Vernetzer IC2 zorgen voor een wezenlijke verbetering: duidelijke verbetering in vochtresistentie, beter bestand tegen slijtage en een veel zachtere “grip”.
 
Vernetzer (crosslinker) IC2


U kent het aanmaken van de vernetzer: 4% in 4% GLO2 mengen, en dan bijmengen in de Top Coat.

De nieuwe Vernetzer IC2 heeft dat niet meer nodig: geen bijmengen van het oplosmiddel GLO2 meer, slechts ¼ van de hoeveelheid (dus 1%) nodig, en een veel betere weerstand tegen vocht en oplosmiddelen, samen met een veel zachtere grip maken de deze IC2 een fijn en veiliger product om mee te werken.Verdere vernieuwingen

 
 
Leder Filler


Scheuren en barsten repareren doen we het meeste met Lederplamuur Gel (Flüssigleder of liquid leather). De enorme sterkte, het eenvoudig kunnen voorzien van een structuur heeft gemaakt dat dit een geliefd product is. Nadeel is de hoge glansgraad en dat het niet te schuren is.

De nieuwe Filler vult deze spagaat: zelfde eigenschappen als de Gel maar droogt mat op en de glans schijnt niet door de verf heen. Opgedroogd ook voorzichtig te schuren. In tegenstelling tot de Gel (transparant) droogt de Filler wit op. Dus na drogen weer met verf of Fresh kleuren. De Filler is ook met GLD weer week te maken, om de reparatie met een structuurmatje van print te voorzien. Eventueel matje verwarmen (sneller werken).
Zie verder de speciale Infoteksten
 
 
Dekverf neutraal


Nog niet bij iedereen bekend, deze oplossing: het gat tussen verven en Flüssigleder vullen. Voorheen was het moeilijk te bepalen of een beginnend craquelé met de Gel gevuld moest worden of niet. Nu zeggen we dat het verstandig is om een laagje dekverf neutraal aan te brengen, vanzelf laten drogen en dan schuren. Zo ontstaat een stevige “brug” over de beginnende breukjes, waardoor de verf of Fresh niet kort na de renovatie de neiging heeft om te breken.
 
Vetvlek absorptiespray


Voorheen adviseerden we bij vetvlekken en “spekkige plekken” om met Reinigingsbenzine en Vetabsorber te werken. Vooral bij meubelleer (aniline-) werd het moeilijker wanneer er verse olie-of vetvlekken randloos verwijderd moesten worden. Hiervoor is de vetvlek absorptiespray een werkelijk goede oplossing. Zie verder de speciale Infoteksten
 
Structuurmal


U kent van ons de 2k cartridges, welke in het applicatie pistool gebruikt worden om een negatief malletje te kunnen maken.

Nieuw is de “consumenten variant”: een mini cartridge om 1 of 2 malletjes te maken.
 
Gereedschap

Een serie van 2 spatels en 4 speciale “haken en ogen”gereedschap: zo van de huid-arts, voor in de reparatiekoffer…
 
Aniline Cream


Zuiver anilineleer is niet het meest prettig voor een reparateur: vetvlekken, randen en snel verbleken zijn toch wel serieuze problemen van dit leer. Het moet de klant altijd duidelijk gemaakt worden dat zonder dat gebruik gemaakt wordt van kleurpigmenten, een grondige reiniging en kleuregalisering niet mogelijk is.

Het begint dan ook met preventie: adviseer de klant regelmatig het leer met Impregnering vochtafstotend te maken en met Aniline Protector te beschermen tegen verdrogen en verbleken.

Impregneringen zijn echter altijd slechts lichte verbeteringen! Ondanks alle beloftes op de verpakking zijn smeervlekken, opgedroogde vlekken, olie- en vervlekken ondanks sterke Impregnering zonder te verven niet te verwijderen!

De nieuwe Aniline Cream brengt hierin een wezenlijke stap voorwaarts. Na een intensive behandeling met deze Cream blijft anilineleer wezenlijk langer en beter beschermd tegen water- en olie gebaseerd kwaad. Geen ander product biedt dit niveau van beschermende werking! Zie verder de speciale Infoteksten
 
PU-Protector


We noemen hem toch nog maar even, de vorig jaar op de markt gebrachte protector voor “de nieuwe leersoorten” het zgn. Pull-Up-effect leer, of Bycastleer, of wat voor mooie naam er ook aan gegeven wordt…

Zie verder de speciale Infoteksten.
 
Ont-verfstift


Jeansverkleuring, balpenstrepen, stiftstrepen enz komen nogal eens voor. Tot nog toe adviseren we Reiniger Sterk gevolgd door GLD., die het oppervlak altijd iets oplost.
De ont-verfstift is een combinatie van deze 2 producten: een extreem sterke reiniger voor gepigmenteerd leer, welke de verf zelf niet oplost. Te diep ingetrokken “vijandige”pigmenten zullen niet naar boven komen, maar het is een laatste poging voordat u met verf moet werken.
 
Old Leather Softener en Softener Profi


Deze producten kent u al: de Profi is een weekmaker die u, verdund met 80% warm water, kunt spuiten, bv. wanneer u met een leerrenovatie bezig bent.

De nieuwe Softener heeft een wezenlijk hogere vettende werking en is nogal wat dunner geworden: hierdoor trekt deze veel makkelijker en sneller in het verdroogde leer in. Ideaal om door te verkopen aan uw klanten.
Zie verder de speciale Infoteksten.
 
Thermofix


Om een scheur of een breuk te repareren heeft u de keuze uit Leerplamuur Gel, Filler, Leather Paste en Vinyl Paste….

De exacte begrenzingen van deze producten is niet zo nauwkeurig vast te stellen, omdat snelheid en ervaring een grote rol spelen. In het algemeen kun je stellen dat Leather Paste en Vinyl Paste “aan de lopende band” worden gebruikt: een snelle reparatie methode, voor onderweg, voor bij de klant aan huis, voor Smart Repair. Voor deze 2 producten is de Thermofix gemaakt, om zo nog sneller en gemakkelijker te kunnen werken. Thermofix mengen met 1 van de beide pasta’s en met veel minder warmte een sterkere reparatie.
Zie verder de speciale Infoteksten.
 
L I P Leisol en Peox


Een absoluut uniek product, ontstaan uit vraag uit de automobiel industrie. Inmiddels eerste montage gebruikt bij BMW, Rolls Royce, Volkswagen, Ferrari e.a. bekent als “Anti-frictie coating” . Maar voor het reparatie bedrijf ideaal om allerlei piepjes, kraakjes en knarsjes te elimineren (permanent!).

Leisdol M (vloeibaar) als anti-kraak voor leer (denk eens aan de zgn. seniorenstoelen!!!) en PEOX pasta voor leer-textiel combinaties, kunstleer, kunststof en textiel.
Zie verder de speciale Infoteksten.
 
Nubuck spons


Ieder kent het probleem met nubuck: schier oneindig veel mogelijkheden voordat je opgeeft en het nubuck “omverft” naar gewoon glad leer; vetvlek absorptiespray, Reinigingsbenzine, chemische reiniging, borstelen, schuurpadje, nubuck gum en wat niet al…

De nubuck spons is typisch zo’n product voor geval “er iets gebeuren moet maar er mag niets gebeuren”…. De spons bestaat uit microvezelstructuur en is absoluut de eerste keuze wanneer een vlek of “verspekking” van gevoelig leer verwijderd moet worden, zonder schade aan te richten.
 
Geur-killer


 Een industrie product om geuren van dieren, tabak, brand- en zweetluchten te elimineren. Omdat het product geen langdurige “eigengeur” bezit is het ideaal om leer er zo nodig geurneutraliserend mee te behandelen. De grenzen: in het bijzonder de “fabricagegeur” van nieuw leer, en keldermuf en schimmelgeur, die door en door in het materiaal getrokken zijn, zijn immuun. Voor zulke gevallen is niet zoveel hoop meer.
 
Textiel reiniger


De al bekende Textiel – en Alcantara Reiniger voor textiel, alcantara en andere gevoelige stoffen. Heeft al menig probleem opgelost en er komt steeds meer positieve resonans over dit product terug….